Mi brinemo o Vama!

Trudimo se da pacijenti stomatološkog tima PROSMILE budu zbrinuti od strane profesionalaca i da sve intervencije obavimo pravovremeno kako ne bi došlo do nepotrebnih i neželjenih komplikacija.

Ukoliko niste sigurni ili ne znate šta je konkretan problem koji imate sa Vašim zubima, napravili smo listu najčešće postavljanih pitanja. Savetujemo Vam da pre nego što nam se obratite za više informacija pokušate da pronađete odgovor u tom odeljku našeg sajta.

Ukoliko niste uspeli da pronađete odgovore na pitanja koja vas zanimaju, molimo Vas da nam se obratite putem stranice Kontakt.

 

  • Zadovoljni100%
  • Zbrinuti100%
  • Izlečeni100%
  • Bez bola100%
  • Blistav osmeh100%

  Imate pitanja? Mi imamo odgovore!

  KOJE SU PREDNOSTI VIZIL PROTEZA U ODNOSU NA KLASIČNE AKRILATNE PROTEZE?
  Prednosti skeletiranih proteza su njihova čvrstoća, stabilnost, prijenos tlaka žvakanja preko zuba i preko desni, mogućnost ugradnje dodatnih sakrivenih elemenata koji zamjenjuju klasicne vidljive kukice, kao i mnogo teže lomljenje ovih radova.
  KAKO SPREČITI ZADAH IZ USTA?
  Samo pranje zuba četkicom ne može da ukloni sve naslage koje se nalaze između zuba, pa hrana koja je zaostala počinje da truli, usled čega se javlja neprijatan zadah iz usta. Neophodno je da često perete zube, i da koristite konac za čišćenje zuba. Izuzetno je vazno dolaziti na redovne kontrole kod stomatologa na svakih 6 meseci, kako bi se ultrazvucnim uklanjanjem zubnog kamenca i peskiranjem zuba uspostavila kontrola oralnog stanja usta i zuba kod pacijenta i neprijatan zadah sveo na minimum ili u potpunosti eliminisao. Uzrok neprijatnog zadaha, međutim, mogu biti i različita oboljenja gastrointestinalnog trakta ili respiratornog sistema, pa je u ovom slučaju neophodna poseta specijalisti.
  DA LI JE BELJENJE ZUBA ŠTETNO?
  Preparati koji se koriste za izbeljivanje zuba su na bazi karbamid ili vodik peroksida. Istraživanja su pokazala da nema značajnih promena u belini ukoliko se primenjuju preparati s manjom koncentracijom karbamid peroksida i u vremenskim intervalima, koje mi preporučujemo.
  ZAŠTO POPLAVE DESNI NA MESTU GDE JE URAĐENA METALO-KERAMIČKA KRUNA?
  U većini slučajeva uzročnik bojenja desni je ugradnja metalne nadogradnje i njena finalna obrada prilikom izrade metalo-keramičke krune pri čemu dolazi do utiskivanja metalnih strugotina u desni. U stomatološkoj ordinaciji PROSMILE je u potpunosti izbegnuta ova mogućnost ugradnjom bezmetalnih keramičkih CAD CAM krunica (endokrune) ili stakloplastike keramičkih kočića.
  TREBA LI IZBEGAVATI POSETE STOMATOLOGU U TRUDNOĆI ILI JE TO SAMO MIT?
  Trudnice zbog hormonalnih promena imaju desni podložnije upali, osetljivije, natečenije i sklonije krvarenju tokom normalnog provođenja oralne higijene. To ne sme biti razlog za površno pranje zuba i ne korišćenje zubnog konca, jer neadekvatna oralna higijena dovodi do nakupljanja plaka, nastanka karijesa i stvaranja kamenca koji u krajnjim, drastičnijim slučajevima mogu dovesti do parodontoze i gubitka zuba. Stvaranju karijesa kod trudnica dovodi i povećana kiselost u ustima što je u prvom tromesečju posledica jutarnjih mučnina i povraćanja. Stomatološke zahvate je najpogodnije izvršavati do 8. meseca trudnoće. RTG snimanja je najbolje izbegavati u prvom tromesečju, jer je to vreme organogeneze ploda, iako je opasnost od zračenja i posedica po plod smanjena na minimum. Što se tiče anestezije, ona se može davati trudnicama bez uticaja na plod.
  DA LI JE OPASNO UZIMATI ANTIBIOTSKU TERAPIJU KOJU JE PROPISAO STOMATOLOG TIJEKOM TRUDNOĆE?
  U prvom tromjesečju trudnoće stomatolozi obično izbjegavaju primjenu antibiotika, osim u situacijama kada postoji ozbiljna infekcija koja može ugroziti zdravlje buduće mame i njene bebe. Vrstu antibiotika poželjno je odrediti uz konsultaciju s ginekologom koji vodi trudnoću.
  DA LI JE ANESTEZIJA U ZUBARSKIM INTERVENCIJAMA SIGURNA ZA PRIMENU U TOKU TRUDNOĆE?
  Anestezija kao i svi ostali medikamenti se izbegava u prvom tromesečju, ali nije apsolutno kontraindicirana. Ukoliko je neophodna intervencija na zubima u prvom tromesečju poželjno je dati anesteziju jer sam bol može imati negativne posledice na majku i plod.
  ŠKRGUTANJE ZUBIMA (BRUKSIZAM)
  Bruksizam je prekomerno i nesvesno stiskanje i škrgutanje zubima koje se najčešće javlja tokom spavanja a dovodi do pucanja zubne cakline i povlačenje desni. Rešenje je izrada zaštitnih folija koje se nose tokom noći, a koje sprečavaju dalje trošenje vaših zuba i bol u zglobovima, ušima i glavi.
  KADA DETE TREBA PRVI PUT ODVESTI KOD STOMATOLOGA?
  Posetu stomatologu je potrebno započeti sa dve, a najkasnije s dve i po godine starosti deteta. To je potrebno kako bi se kontrolisalo zdravlje usne šupljine deteta, a ujedno i dete priviklo na stomatologa i ambijent ordinacije. Roditelji treba, kada posećuju stomatologa zbog svojih zuba, da sa sobom povedu i dete kako bi ličnim primerom uticali na ponašanje deteta u ordinaciji.
  DA LI TREBA POPRAVLJATI MLEČNE ZUBE?
  Mlečne zube treba popravljati, pošto je njihovo zdravlje vrlo bitno za pravilan razvoj vilica. Mlečne zube treba tretirati isto kao i stalne.
  KADA TREBA POČETI PRANJE ZUBA KOD DECE?
  Sa oralnom higijenom kod dece treba početi vrlo rano, već sa izbijanjem prvih, mlečnih zuba. U početku, dok je dete vrlo malo, treba gazom koja je natopljena u čaj od kamilice, blago prelaziti preko površina mlečnih zuba. Kada dete malo poraste, treba početi s pranjem zuba bez paste, jer mala deca ne znaju da isperu usta. Čim dete nauči da ispira usta, može se početi pranje zuba dečjom pastom, koja se u maloj količini nanosi na četkicu. Uz sve ovo roditelji bi trebali znati da dete nikako ne smiju uspavljivati bočicom s mlekom ili sokom, jer tada večernje pranje zuba ne znači ništa. U ustima se tada razvijaju bakterije, koje rastu na šećerima iz mleka ili soka i izazivaju cirkularni karijes mlečnih zuba, koji dovodi do preranog gubitka zuba i ima štetne posledice na razvoj stalnih zuba.

  Naša ordinacija u brojkama