CAD/CAM

Kompjuterizovana stomatologija (CAD/CAM)

Rekonstrukcija dela zuba, pojedinih ili svih zuba, izradom bezmetalnih keramičkih nadoknada (plombe, krunice, mostovi, fasete) uz pomoć kompjuterskog 3D sistema (CAD/CAM).

CAD/CAM stomatološki tretman sastoji se iz tri faze. Prva podrazumeva skeniranje pripremljenog zuba specijalnim intraoralnim skenerom (Omnicam). Potom sledi proces dizajniranja budućeg protetskog rada uz pomoć kompjuterskog softvera (CAD) praćen izradom savršeno oblikovane nadoknade od čistog keramičkog bloka koja u potpunosti imitira prirodni zub.

Od trenutka ulaska u ordinaciju pacijent može imati svoj osmeh u roku od nekoliko časova.

pročitajte više

Okluzalni splintovi

Okluzalni splintovi (tzv. night guard) koriste se u slučaju nesvesnog škripanja zubima (bruksizma) najčešće u toku noći, i svesnog škripanja zubima u budnom stanju (bruksomanije) kako bi smanjili abraziju i zaštitili zubna tkiva, smanjili opterećenja na potporna tkiva zuba i smanjili bol u viličnim mišićima.

Kod sportista okluzalni splint se radi najčešće samo za gornju vilicu kako bi se smanjila mogućnost povrede zuba i njihovog trošenja.

Na osnovu uzetog otiska zuba gornje i donje vilice okluzalni splintovi se izrađuju individualno za svakog pacijenta od čvrstog gumenog materijala debljine 2 mm.

Ortodoncija

Ortopedija vilica (ortodoncija) bavi se dijagnostikovanjem i lečenjem nepravilno razvijenih zuba i vilica sa ciljem da se postigne zdrav i lep osmeh, ali i dobar zagrižaj, što na kraju rezultira funkcionalnim skladom vilica i lepo poređanim zubima.

Lečenje mobilnim aparatima je prva faza terapije kod dece koja su u procesu rasta i razvoja, dok je tretman fiksnim aparatima pogodan za svako životno doba. Odrasle osobe sa sličnom dijagnozom takođe mogu otpočeti ortodontski tretman.

Tretmanom uz fiksne aparate može se izbeći potreba za protetskim radovima (keramičkim krunicama, implantima), stabilizovati zagrižaj kod nastale parodontopatije kao i smanjiti parafunkcije vilica (bol u zglobu, škripanje zubima).

pročitajte više

Dečja stomatologija

Fluorizacija (zalivanje fisura)

Fisura je udubljenje na površini zuba koje služi za žvakanje. U pitanju je toliko uzan prostor da u njega ne može da uđe vlakno četkice, ali zato mogu ostaci hrane i bakterije, pa samim tim na tom mestu najčešće i počinje zubni kvar, naročito kod dece.

Izbor materijala za zalivanje fisura je višestruk, s tim da su svi oni u osnovi neka vrsta smole slične plombama. Oni čvrsto prianjaju za gleđ gde se uspešno zadržavaju više godina i na taj način štite fisure od zadržavanja bakterija smanjujuci mogućnost pojave kvara i do 80%.

Fluorizacija (fluorisanje) zuba se vrši dva do tri puta godišnje postupkom koji je krajnje jednostavan, bezbolan i, uz to, vrlo interesantan za decu. Visokokoncentrovani fluor u obliku gela nanosi se u gumene kašike i potom u usta pacijenta. Ovaj postupak traje 5 minuta.

Mobilna protetika

Totalne i parcijalne proteze

Rekonstrukcija dela zuba, pojedinih ili svih zuba, izradom bezmetalnih keramičkih nadoknada (plombe, krunice, mostovi, fasete) uz pomoć kompjuterskog 3D sistema (CAD/CAM).

Proteze predstavljaju rešenje za pacijente koji su izgubili sve ili veliki broj zuba. To su mobilne nadoknade koje se povremeno skidaju u cilju boljeg održavanja oralne higijene.

Prilikom izrade totalne proteze, potrudićemo se da na osnovu Vaših fotografija verno simuliramo Vaše prirodne zube, pa samim tim i vratimo Vašem licu dobro poznati osmeh.

U situaciji gde je potrebna izrada parcijalne proteze, omogućićemo da uz pomoć metalnih kukica, ili posebnih kopči (atečmena), Vaša nova parcijalna proteza čini jednu izuzetno funkcionalno-estetsku celinu sa Vašim prirodnim zubima.

pročitajte više

Fiksna protetika

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice predstavljaju visoko-estetske nadoknade u potpunosti izrađene od keramike koje oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost kao prirodan zub.

Za više informacija pogledajte našu rubriku CAD/CAM

pročitajte više

Parodontologija

Parodontopatija

Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba, tj. veze korena zuba sa košću. U početku se manifestuje upalom desni, kasnije povlačenjem kosti, a u poslednjim stadijumima klaćenjem zuba i njihovim ispadanjem. Glavni razlog nastanka parodontopatije jesu zubni kamenac i nedovoljno dobra oralna higijena.

Terapija se sprovodi u 4 faze

pročitajte više

Implantologija

Zubni implantati

Zubni implantati su ozbiljan tehnološki napredak načinjen u stomatologiji. Nakon decenija istraživanja, isprobavanja i ispitivanja, stomatolozi danas imaju mogućnost da svojim pacijentima ponude ono što priroda nije – treće stalne zube. Implantat je titanijumski šraf koji se postavlja u viličnu kost i na taj način zamenjuje koren zuba koji nedostaje, a na koji se kasnije postavlja veštački keramički zub.

Ugradnja implantata obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje oko 15 minuta po jednom implantatu. Procedura i oporavak su potpuno bezbolni. Nakon 4-6 meseci, na implantat se postavlja nosač za krunu, odnosno suprastruktura, na koju se odmah postavlja veštački keramički zub.

Implantati mogu biti: samostalne krunice, nosači budućih keramičkih mostova, a takođe mogu vršiti i stabilizaciju proteza.

pročitajte više

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija obuhvata sve vrste oralno-hirurških intervencija:

  • konzervativno vađenje zuba
  • hirurško vađenje impaktiranih umnjaka
  • uklanjanje patološkog procesa iznad obolelog korena zuba
  • različite intervencije na oboleloj gingivi i koštanom alveolarnom grebenu
  • ugradnja implantata

Sve intervencije obavljamo bezbolno, u lokalnoj anesteziji.

Estetska stomatologija

Tretmani za izbeljivanje zuba su jedan od najpopularnijih načina da dobijete atraktivniji osmeh. Ali, sa svim proizvodima i uslugama koji su na raspolaganju, kako se odlučiti?

U tome će Vam pomoći naša stomatološka ordinacija. Postignite profesionalne, isplative rezultate, uz očuvanje zubne gleđi.

pročitajte više

Konzervativa

Imate li promenjenu boju zuba ili žute zube? Loše raspoređene, neravne ili deformisane zube? Krive, napukle ili slomljene zube?

Ako ste nezadovoljni izgledom Vaših zuba i ako odgovorite sa „DA” na bilo koje od ovih pitanja, mi Vam nudimo rešenje u vidu konzervativne i estetske stomatologije. Stomatološka ordinacija PROSMILE na više načina rešava ove probleme bezbolno, pristupačno i brzo.

pročitajte više